Monday, November 8, 2010

Rugi ke Untung ak arini ek??

Arini sebenarnya ak da 2 tempat tok second interview satu kt Am Bank n satu g kt united meteoric group (under APPCO). Aku kene pilih salah satu sbb kedua2nye serentak..jd ak pilih la united meteoric group 2...ak pn xtau nape ak pilih tmpt 2..

Ak pn dtg seperti dijanjikan sebelum 9.30 aku dah smpai kt c2..
Masa first interview da 8 or 9 org yg dtg tp cme 3 je terpilih tok 2nd interview ni..
Wah bangge jgk r..sbb yg lg 2 org 2 siap bertie n berkot ak lak just kemeja ungu je...haha
cmner tah pagi 2 ak leh blur2 lak..jd ak bual je la ngan sorg ni..die da training ari 2...dah bual sume dipangil kt luar..da aktiviti cm refreshment la..naikn semangat..tp ni besa je sbb klo department marketing mmg cmni pn nk naikan semangat..

Tiba la masa yang ditunggu2
interview akan dijalankan..perh!! berdebar2 ni...
da 3 org tp da 4 interviewer 2 laki 2 ppn..
nk dijadikan cerita ak dpt 2 interviewer yg lg dorg 2 1 satu..
klo 2 lelaki ak leh trime lagi..tp ak dpt due2 ppn dah la sorg sebaya sorg tue sthn..
ak ni dah la jenis pemalu cnfrm xjdnye interview ak arini...
dorg wat style non formal interview .dorg wat kt McD dah borak2 n dgr taklimat bru dorg kc keputusan..tp ak dpt agak ak xdptnye..sbb sikap malu ak kt ppn ni mmg tinggi..dah sepatah die jwb 2 3 pth je n da gak sepatah je ak jwb...kantoi ak kt c2...dah la 2 2 cun gler..besa la dah da duwet dah pndai bersolek mmg jd cun la...tp mmg cun la yg sorg ni..start ak msk nk interview ak xdpt elak dr tgk wajah dak sorg ni hahaha..smpai die kne interview ak pn cm 2 tp ak lebih byk tndk je..xtau nape jd sgt pemalu arini...klo first interview ngan bos die ak slmber je siap leh bg opinion g..tp kali ni kantoi ak disitu..nape la bos 2 kc ak yg cun g interview..adeh..rugi ak cmni..tp ak xtau pas interview 2 ak tibe2 je jd epy semacam je....siap leh terjmpe time otw nk blik lg...tp satu soalan ak xleh blah interview ni tny..dah da gf?perlu ke tny??tp dgn lajunye ak jwb xda hahaha..

tp gler r ak terngat smpai blik umah due2 interview ni...mmg epy la ..dah blik check la kpli..wah ak dpt tok test jumaat ni..yeah!! wlpn ak xbermnt sgt tp ak gmbre lak..mgkin sbb aura gembira interview td terbwk2 smpai kt umah..

I wish i can see her again..hahha..boleh ke cm 2??

Wednesday, November 3, 2010

Dunia Punya Dalam.

Hurm agak lama la xda new entry kn..sepanjang aku study dulu ak macam betul2 terputus dengan dunia luar ak xtau pn sal mbr2 ak ni..tp dah blik ni cukup la dr 9.00 smpai 12.30 malam abis sume cter ak tau..rupe-rupenya ak sorg je yang masih study member rapat ak sume dah keje..wat haluan sendiri je ptot la kekedang contact xbalas...bz dengan kerjaya aku pulak bz dengan study..tp sekarang dah boleh hang out sampai pagi cam besa tp ak still plg worst dr dorg sbb xkeje ..dorg gaji sume dah 2500 keatas wlpn stdy smpai spm n stpm je..tp pengalaman byk 2..

tp da gak mbr2 ak xmenjadi da mbr gurl ak yg skrg jual badan n kikis duwet laki..ak degar pn sbb da kawan ak ni gaji die ok la 2+++ la dak ppn ni plak xkeje gntg idup kt bf die..tp stu je mslh dak ppn ni..dah kne tebuk tupai upenye...nk dijadikan cerita mbr ak n dak ppn ni leh berselisih jd tkr la no tepon yela mbr lame la xkisah la bg no tepon..xsmpai smgu dak ppn 2 cl die ckp da prob.mbr ak pn kebetulan da kt area umah dak ppn 2 pn g la umah die..dtg2 boleh lak dak ppn 2 tercegat kt depan pintu pakai seluar pndk parat peha je...pas jmpe kt luar borak2 die cakap nk pinjam duwet 150 nk g crik keje sbb da prob ngan bf die..mbr ak pn ckp ok la mbr ak bwk la dak ppn 2 g bank.dah kc duwet otw blik mbr ak ckp nti dah da duwet bru byr la lmbt pn xpe..tp yg mengejutkan dak ppn 2 jwb klo ak xdpt byr kite setel blkg jela eh..mbr ak ni xphm mule2..die pn diam jela dak ppn 2 trus kn lg ayat die die ckap klo xpn kite setel malam jela eh smbil 2 tgn dak ppn 2 g raba peha mbr ak...terkejut mbr..nsb baik bank dgn umah dak ppn 2 dekat je..dah smapai umah dak ppn 2 mbr ak drop die kt depan pintu n nasihat ckit n blah...pastu smpai umah mbr ak trus delete no dak ppn 2 n trus halalkan duwet yg dak ppn 2 pnjm..

ak doakan kwn ppn ak 2 berubah la..jgn la harga diri RM 150 je...semoga die insaf..amin

Wednesday, September 22, 2010

Masuk Penulisan2u?? bgus ke penulisan ak 2??


Akhirnya approve pn tok masuk...hahaha tp ble bce cm kelakar la plak..tp xpe bru permulaan...
sekarang nk wat bab 3 lak....
idea....dtg la bg idea yg gempak2 ckit eh!!

Wednesday, September 1, 2010

Aku Masuk Paper???


Klo nk tau gmbr ni kuar paper utusan sarawak..tajuk die pelajar cemerlang klo xsilap..hahaha
xkre r ape tjuk die yg pasti gmbr ak n kawan2 ak msk paper yeah!!..
padahal time ni kteorng g seminar keusahawanan..pastu tibe2 je wartawan 2 duk sebelah kteorang ape g die pn mtk r post yg cantek punye hahaha..terhasil la ni..hahaha bangge jap...
da lagi satu gmbr ak masuk paper time 2 TMJ dtg UNIMAS time 2 ak n dak2 kompang kne main kompang pastu sbb kteorng berpakaian ala laksamana sng r nk aamk gmbr berdue ngan TMJ hehehe nti klo ak jmpe gmbr 2 n paper 2..ak post k..jgn jeles...

Eh btl ke ak senyum ni??


Hahaha xsangke la ak leh senyum mcm ni...
ak ni ssh ckit nk senyum tp xtau r time ni aksyum sbb ape...
lg pn ni gmbr candid jd msti la gmbr yg diluar jangkaan..
pandai budak yg amk gmbr ni..xmtk kebenaran ak hahaha
xpe2 skrg2nye dpt korg tgk ak sym....

Sunday, August 29, 2010

Kebenaran disebalik Penipuan

Ape motif mereka yang menbuat video seperti ini??perlukah perkara sebegini dipermain dan dipandang endah...dekat sini kita dapat lihat kebenaran dimana video yang dirakam oleh seseorang ini adalah satu penipuan dan editing telah dilakukan kepada video tersebut..


video

Video yang diragui kebenarannya

Gambar Kaabah yang sebenar dan bandingkan dengan gambar kaabah yang ada dalam video diatas.


video

Jawapan kepada kekeliruan terhadap video diatas

Thursday, August 26, 2010

Indahnya Wanita dan Kelebihannya


Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali, Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh, Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat, 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil, Wanita yang memberi minum susu dada kepada anaknya akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah didalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.


Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat. Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan. Wanita yang menguli tepung gandum dengan "bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.

Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada sianghari. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin,dia akan dikira sebagai mati syahid. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 tahun), maka malaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya. Jika wanita memberi susu dadanya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala 7 tola perak. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.